LA HISTÒRIA DE 2BTX

PRESENTACIÓ DE LA HISTÒRIA DE 2BTX



QUÈ FAREM I COM HO FAREM?


TREBALL A L’AULA
-Sempre es farà una presentació del tema a treballar per posar l’alumnat en antecedents i fer una prospecció (avaluació inicial).
-Les classes seran majoritàriament expositives, per posar èmfasi en els principals punts de cada tema.
-Es llegiran i analitzaran diferents documents (textos, gràfics, mapes, quadres estadístics, eixos cronològics, imatges…).
-L’alumnat haurà de participar a classe fent aportacions, comentaris, treballs monogràfics, etc. al respecte.
-És convenient que d’aquest treball sobre documents l’alumnat deixi constància en els seus apunts de classe.


 TEMARI D’HISTÒRIA
0. LA FORMACIÓ DE L’ESTAT LIBERAL FINS AL 1875
1. LA RESTAURACIÓ: EVOLUCIÓ POLÍTICA, SOCIAL, ECONÒMICA I DEMOGRÀFICA (1875-1898 i 1898-1931)
2.  EL CATALANISME POLÍTIC: PRECEDENTS, APARICIÓ I EVOLUCIÓ (1833-1901/1931).
3. LA SEGONA REPÚBLICA I LA GENERALITAT REPUBLICANA (1931-1936)
4. LA GUERRA CIVIL (1936-1939)
5. EL FRANQUISME (1939-1959 i 1959-1975)
6. LA TRANSICIÓ I LA DEMOCRÀCIA (1975-1986)

TEMPORITZACIÓ (aproximada):
1r trimestre: temes 0-1-2-(3)
2n trimestre: temes 3-4-(5)
3r trimestre: tema 5-6


CONTROLS TRIMESTRALS
-Cada trimestre s'intentaran fer dues proves (el tercer trimestre és molt curt i podria fer-se només una prova) i tota la matèria donada entra en els exàmens/proves, és a dir s'acumula per trimestres. --Tot el que fem al primer trimestre ja no es veurà més... però s'haurà de saber, la història no és una línia temporal on passen coses i ja està.
-Els controls seguiran el model de la Selectivitat, però modificats per a una durada de 50 minuts, aproximadament. Cada control sempre constarà de dos exercicis i unes preguntes sobre els temes que tractin. Aquests exercicis podran ser: mapes, gràfics, textos, esquemes, etc.
-El primer control, que té un valor del 40% sobre la nota trimestral, només tindrà una opció amb dos exercicis.
-El segon control, té un valor del 60% restant, disposarà de dues opcions (a triar-ne una) amb dos exercicis a desenvolupar durant uns 90 minuts.
  

Estructura i contingut de la matèria d’història per a les PAU

1. Cada prova tindrà dues opcions (A i B) perquè l’alumnat en triï una.
2. Cada opció constarà de dos exercicis.
3. Cada opció inclourà un exercici d’un tema anterior al 1936 i un exercici d’un tema posterior a 1936.
4. Cada opció inclourà un exercici referit en concret a la Història de Catalunya.
5. Cada opció tindrà un exercici amb qüestions referides a un text i un exercici amb qüestions referides a una font no textual (mapa, organigrama, gràfic, sèrie estadística, fotografia, etc.).
6. Cada exercici valdrà 5 punts i inclourà 2 preguntes, la primera subdividida en tres qüestions i la segona en dues de les quals l’alumne n’haurà de contestar només una.
7. Les dues qüestions de cada exercici respondran a l’esquema següent:
A la primera pregunta es demanarà, mitjançant tres qüestions (a), (b) i (c):
a) La descripció de la font (especificant el tipus de font i de què tracta).
b) La contextualització de la font.
c) L’anàlisi d’algun o alguns aspectes rellevants de la font.
En total la pregunta valdrà 2’5 punts, distribuïts de la següent manera: 1 a) 0’75 punts. 1 b) 0’75 punts. 1 c) 1 punt.
A la segona pregunta es demanarà que l’alumnat sintetitzi alguns aspectes del tema en el qual inscriu el contingut de la font proposada, a través d’una qüestió que haurà d’escollir entre dues proposades (a) i (b). En total la pregunta valdrà 2’5 punts, que correspondran a la qüestió a) o b) que l’alumne hagi decidit contestar.
 
-La nota trimestral serà la nota mitjana d’aquests dos controls, però arrodonida a un número sencer. Aquest arrodoniment es farà en funció del treball i l’actitud de l’alumnat a l’aula (i equival a un 5%). 
-La nota final del curs serà la mitjana real dels tres trimestres i també arrodonida a un número sencer. Al llarg del curs es faran diverses activitats complementàries de recuperació i/o per pujar nota.
-Si la mitjana de final de curs no arriba a 5 punts, la matèria s’haurà de recuperar en la seva totalitat.
-És molt important la participació a classe i al bloc, tant a nivell de fer la feina com la d'expressar la vostra opinió sobre els temes tractats. Aquestes activitats ajuden a pujar nota, tal i com s’ha explicat anteriorment.


http://universitats.gencat.cat/ca/pau/que_heu_saber/materies_estruc/historia/




CRITERIS D’AVALUACIÓ
1. Conèixer i utilitzar les tècniques bàsiques d’indagació i explicació històrica, seleccionar i contrastar informacions procedents de diferents fonts, valorar críticament el seu contingut i comunicar els resultats amb rigor i usant el vocabulari històric adient. Relacionar la dimensió local dels fenòmens amb contextos més generals.
2. Reconèixer, situar cronològicament i valorar els processos i esdeveniments rellevants anteriors a l’època contemporània que permetin l’anàlisi de situacions posteriors i les particularitats de l’evolució històrica de Catalunya i d’Espanya.
3. Analitzar i caracteritzar la crisi de l’Antic Règim a Catalunya i Espanya, així com el procés de construcció de l’estat liberal, reconeixent l’abast dels canvis i les seves limitacions, i relacionant les fases particulars amb el context europeu i hispanoamericà.
4. Descriure i analitzar, a través de les fonts estadístiques i gràfiques, la natura i dimensió dels canvis socials i econòmics que tenen lloc al llarg del segle XIX, posant un èmfasi especial en les particularitats del procés industrial i del moviment obrer a Catalunya.
5. Descriure el sistema polític de la Restauració i identificar algunes de les realitzacions i fracassos de l’etapa. Caracteritzar els trets bàsics de les formulacions del nacionalisme polític a Catalunya.
6. Valorar la transcendència històrica de la Segona República, identificant els projectes modernitzadors i les realitzacions, a partir del contrast de diferents fonts històriques. Caracteritzar i analitzar l’obra de la Generalitat republicana en el seu context històric.
7. Resumir les causes, desenvolupament i conseqüències de la guerra civil espanyola, amb especial èmfasi en l’evolució del conflicte a Catalunya i la situació de la població civil, i identificar les implicacions internacionals de l’esdeveniment.
8. Identificar els trets definitoris de la dictadura franquista, les particularitats ideològiques i institucionals del règim polític i les fases principals de l’evolució social i econòmica. Valorar les conseqüències de la repressió política, ideològica, social i identitària en el conjunt d’Espanya i en l’àmbit català en particular, i analitzar les formes d’oposició al règim.
9. Descriure les característiques i dificultats del procés de transició democràtica i explicar els principis que regulen l’organització política i territorial de l’estat espanyol. Conèixer el procés de recuperació de l’autogovern català i les funcions de les institucions que en formen part.
10. Valorar positivament el procés de recuperació de les llibertats i la necessitat de preservar la memòria de la lluita per la democràcia. Analitzar els problemes socials pendents des d’una visió crítica, proposant solucions per mitjà del diàleg i la cooperació, superant estereotips i prejudicis.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada