A TENIR EN COMPTE!!!

INDICACIONS GENERAL SOBRE LA PROVA D'HISTÒRIA


1. No atendre a la norma de que, quan a la pregunta 1.a. es demana Descriviu (o Identifiqueu) el tipus de font i digueu de què tracta NOMÉS S’HA DE CLASSIFICAR LA FONT ENTRE TIPUS PRIMÀRIA O SECUNDÀRIA SI ES TRACTA D’UN TEXT
En la resta de casos (fotografies, quadres, gràfiques, etc. ) NO s’ha de classificar la font entre primària o secundària. Sí que cal dir el tipus d'escrit, gràfic, mapa... que sigui.

2. Convertir la pregunta 1b (Digueu quin és el context històric de la font) en una detallada explicació del context històric. Es tracta simplement d’assenyalar el període (Restauració, Segona República, etc), acompanyat de la cronologia general d’aquest període i una menció a la temàtica a la qual va referida la font (per exemple: Cal que l’alumnat situï la font durant la primera etapa de la Restauració (1875-1898) durant la qual, a Catalunya, prengué embranzida el catalanisme). L’enquadrament pot ser un poc més extens (unes poques línies) que el citat com exemple, PERÒ DE CAP MANERA S’HA DE CONVERTIR EN UNA EXPLICACIÓ AMPLIA DE L’ÈPOCA.  

3. Confondre la pregunta 1c -on es pregunta una descripció o anàlisi estrictament d’allò que apareix en la font- en una explicació de tot allò referit al tema general (dels 6 existents) al qual pertany la font. Aquest error porta de vegades a l’alumnat, quan arriba a la pregunta 2, aquesta sí de tema, a no respondre-la amb l’amplitud i l’extensió que caldria per pensar que ja ho ha fet a la 1c; i perd, per tant, part de la puntuació de la pregunta 2. ç
A la pregunta 1c S’HA DE RESPONDRE NOMÉS ALLÒ QUE ES PREGUNTA ESPECÍFICAMENT. Per una altra banda, aquesta resposta no ha de limitar-se a repetir mecànicament allò que diu la font, el seu contingut literal, sinó centrar-se en fer un redactat propi.


------***********------

 
COMENTARI D’UN TEXT HISTÒRIC

Abans de res cal que facis una lectura detinguda del text, subratllant-hi les expressions, les dades i els conceptes que permetin localitzar i comprendre el text.

CLASSIFICACIÓ DEL TEXT

a) Naturalesa del text: font primària o secundària.

b) Tipologia del text:

1.- Text jurídic: quan té caràcter legal. Són lleis, decrets de tot tipus, constitucions, tractats nacionals i internacionals, estatuts, testaments, sentències judicials, normes, disposicions...
2.- Text literari: és poesia, teatre, novel·les que interrelacionen personatges reals i de ficció, memòries, articles de premsa, d’opinió, experiències personals, diaris, relats de viatges, assajos, cartes autobiogràfiques, biografies...
3.- Text historiogràfic: són obres escrites sobre un determinat moment històric, llibres de text, manuals especialitzats, enciclopèdies d’història, cròniques, annals, reculls... Amb una finalitat investigadora i d’estudi o anàlisi del passat.
4.- Text polític: relacionats amb els governs, les formacions polítiques i institucionals de la societat. Són declaracions polítiques, manifestos, discursos, propaganda i pamflets polítics, programes de partits, octavetes...
5.- Text socioeconòmic: són textos que incideixen en la situació social i econòmica. Per exemple, informes i estudis econòmics, informes de vaga, informes de la patronal, informes dels sindicats, estudis i censos de població (demografia), discursos desproveïts de caràcter legal, actes de comerç, activitats productives, intercanvis comercial i econòmics.
6.- Text personal: són documents estrictament privats que en moment de ser escrits no van tenir transcendència o difusió pública; i que anys després són una font d’estudi per als historiadors. Per exemple, correspondència privada, notes personals...
7.- Text circumstancial-informatiu: recullen successos de la vida diària com per exemple un comunicat de guerra.


c) Tema: de què tracta? quina n'és la idea principal.


2. Anàlisi

Explicació global del text. Destaca els conceptes i les idees fonamentals.


3. Interpretació

Contextualització del text en una determinada circumstància històrica.
Situar un text en un marc històric precís: cal tenir coneixement de l'època i els esdeveniments als quals es refereix el text.


4. Conclusions

Valoració, balanç o reflexió global sobre la importància o interès del text dins del moment històric a què pertany.



COMENTARI DE GRÀFICS, TAULES...

1. Presentació.

a) De què tracta el gràfic.
b) Tipus de gràfic:corbes d’evolució (d’una o de més d’una línia), els diagrames de barres, els diagrames sectorials i els triangulars.
c) Què representa cada eix?: recorda’t de l’abscissa (horitzontal) i la coordenada (vertical).
d) Cronologia: quin període comprèn?

2. Descripció i anàlisi

a) Especificar quina és la tendència general que mostra el gràfic.
b) Observar si el gràfic és complet o no, si hi manquen dades o si la cronologia presenta salts, i veure les oscil·lacions que es produeixen al llarg dels anys i indicar quins són els punts màxims i els mínims.
c) Explicar les dades més representatives i establir les fases cronològiques diferents que presenta.

3. Interpretació de les dades

a) Context històric del gràfic.
b) Relació entre els moviments estadístics i els factors que els provoquen, indicant-ne les causes i les conseqüències i integrant-los en el moment històric al qual pertanyen.
c) Aquesta és la part més important del comentari, ja que és on haurem de demostrar quins són els coneixements dels quals disposem en relació al tema del gràfic.

4. Conclusions

Valoració de la imatge com a font de coneixement històric d'un temps determinat.




COMENTARI D’UN MAPA HISTÒRIC

Es tracta de fer una mirada que permeti extreure tota la informació possible i relacionar-la, amb el seu context històric.

1. Feina prèvia al comentari

Visualitzar atentament el mapa i comprovar si té títol i de quines llegendes i símbols s'acompanya. Assegurar que s'entén tota la informació que aporta i poder realitzar una composició del tema al qual fa referència amb els coneixements propis. Identificra el tema històric general a que fa referència el document (exemple: la Segona República) i quina és la informació precisa que aporta (Exemple: resultats de les eleccions municipals d'abril de 1931).

Recordar que el comentari no ha de ser una simple lectura i transcripció dels elements que apareixen al mapa. Igualment no s'ha de caure en una pura composició teòrica del tema al que va lligada la informació del document en qüestió. Ordena la informació seguint un guió (com el de l’exemple següent) per assegurar una resposta coherent i equilibrada.

    2. Presentació i identificació el mapa
  1. Assenyala el tipus de mapa.
  2. Identifica el tema del mapa i estableix la data o època.
  3. Estableix l'espai geogràfic i els diferents territoris implicats.
  4. Explica la llegenda i els símbols del mapa per tal de saber el tipus d'informació que ens dóna.

    3. Descripció i anàlisi del mapa
    a) Descriu, amb detall, la situació que ens mostra el mapa, tot comentant els elements diversos que hi apareixen.
    b) Explica el context històric del mapa, és a dir, relaciona la informació que ens dóna amb els coneixements històrics que tenim del tema.

    4. Conclusions.
    a) Constata la importància històrica dels fenòmens representats i exposa les causes que els han motivat.
    b) Valora les conseqüències a llarg termini que es derivaran dels fets representats al mapa.



COM ANALITZAR UNA FOTOGRAFIA HISTÒRICA

La fotografia és un document que mostra l'instant d'un esdeveniment concret o d'una realitat social determinada. Podem dir que la fotografia és una «mena» d'acta notarial que intenta deixar constància d'un fet o transmetre una visió determinada de la realitat.

Per comentar-la cal seguir unes pautes:

1. Presentació i descripció
  1. Quin tema representa cada fotografia? Descriu les escenes.
  2. Cronologia. Quan es va fer la foto? A quin moment històric correspon?
  3. Localització. On es localitza? Descriu el paisatge.
    2. Anàlisi i context històric
  1. Plans. Quants n'hi ha? Què representa cadascun?
  2. Personatges. Quins personatges hi surten? Com estan col∙locats? Tots tenen la mateixa importància? Per què?
  3. La intenció. Quina creus que era la intenció de l'autor?
  4. Vol remarcar una idea determinada o mostrar algun element de denuncia social? Raona i argumenta la resposta.
  5. El marc històric. Quins elements característics pots destacar? Quin símbol s'hi veu? Què representa?

3. Interpretació i valoració

Cerca conceptes històrics representatius vinculats a la fotografia. Raona per què els has triat.





COMENTARI D’UN VÍDEO HISTÒRIC

Es tracta de fer un visionat que ens permeti extreure tota la informació possible i relacionar la amb el context històric al que fa referència.

Per fer-ho cal seguir unes pautes:

1. Presentació
    a) Tipus: establir el tipus de document de què es tracta (documental, reportatge, pel·lícula...)
    b) Tema: De què tracta? Quina és la idea principal?
    c) Autor: Establiment de l’autoria (quan es pugui).
    d) Context històric: Explica el context històric a que fa referència el reportatge.

2. Síntesi i anàlisi
    a) Quins fets evoca?
    b) Amb quins argument ho fa?
    c) Què és el que es determina en el vídeo?
3. Valoració i conclusió

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada